Liljekonval er giftig, ramsløg er spiselig. I begyndelsen af året er ramsløg klar med livskraftige spirer i sneen, mens liljekonvallen stadig sover prinsessesøvn. Så i januar er det let at kende forskel. Men senere, før blomstring, kan de to forveksles, især fordi de – dog ikke særlig tit – kan findes på samme skovplet.

Lettest er det at kende forskel på lugten: Gnid eller bryd bladene, og hvis de lugter af hvidløg, er det ramsløg. Men hvis man ikke har nogen god lugtesans, må man ty til de andre sanser. Ramsløgs blade er tyndere og en anelse mattere end liljekonvallens. Bladformen er mere langagtig lancetformet hos ramsløg, hvor liljekonval, der som ramsløg er symmetrisk på to akser, er mere buttet lancetformet. Om liljekonvallens stængel folder sig to blade. Når de to planter blomstrer, er der ikke længere tvivl, som man ser på billedet, hvor de to planter gror side om side. Men læg mærke til forskellen i bladenes form.

Hvis du er i tvivl, så vent endelig, til blomstringen løser mysteriet.

Ramsløg og liljekonval

Ramsløg og liljekonval