Det er lige nu – så tidligt, så tidligt i år, at sødskærm alias spansk kørvel alias aniskål (Myrrhis odorata) har sat frø. De er flotte og lange, der er bid i de endnu grønne frø. Tag dem nu, inden de bliver træede og senere mørkebrune og modne og skal i jorden. Så smager de ikke rigtig længere af noget.
Siruppen skal laves kold af de friske frø, ellers forsvinder for meget af den fine kongenafdanmarksbolsjesmag. Du skal bruge:

  • Sødskærmfrø (tag med fingrene helt oppe ved frøene, og vip frøene af med den anden hånd. På den måde undgår du at skulle håndtere dem to gange og slipper for unødigt svineri i køkkenet, når du kommer hjem.)
  • Sukker – gerne økologisk rørsukker
  • Økologiske citroner
  • Glas med tætsluttende låg

Skyl frøene og lad dem dryppe af. Skyl citronerne og riv skallen af dem med et rivejern. Fjern det hvide, bitre kød og skær dem i skiver. Skold glasset. Put nu frø, citronskal, citronskiver og sukker i glasset og slut af med sukker. Lad stå i et par dage i stuetemperatur og safte, ryst evt. en gang imellem. . Endelig ikke for længe, så bliver det bittert og smager underligt. Si frøene og nus og nas fra, og hæld på rene flasker eller glas. Stil køligt. Brug til desserter og dressinger. Behøver jeg sige, at hele sommeren er heri?

Råsyltet sødskærm

Råsyltede sødskærmfrø